Karakuş Tümülüsü – Kadınlar Anıt Mezarı

Tümülüs, Adıyaman Kahta ilçesi sınırlarında yer alıyor. Nemrut Dağı Milli Park Koruma alanı içerisinde bulunuyor. Kommagene Krallık Ailesi’nin kadınlarına ait bir anıt mezar burası. 20 metre yüksekliğindeki tümülüsün güneyinde dikili olan bir sütun bulunuyor. Bu sütunun üzerindeki kartal heykelinden dolayı yöre halkı tarafından ‘karakuş’ olarak anılmış.

Tümülüsün doğusunda iki adet 10 metre yüksekliğinde sütun bulunuyor. Sütunlardan birinin üzerinde boğa, diğerinin üzerinde ise aslan heykeli motifi bulunuyormuş. Ancak günümüze yalnızca boğa motifi ulaşabilmiş ki onun da baş kısmı yok olmuş.

Tümülüsün batısında Kommagene Kralı I. Antiochos’un (MÖ 69 – 36) oğlu Kral II. Mithridates’in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması yer alıyor. Sütunun üzerindeki yazıttan anıt mezarın Kral Antiochos’un eşi İsias, kızı Antiochis ve torunu Aka’ya ait olduğu anlaşılıyor.

Kommagene ailesine ait bu mezar yeri, II.Mithridates tarafından dünyanın en güzel kadını dediği annesi İsias için inşa ettirmiş. Pers prensleri ile evli olan kız kardeşleri Laodike ve Antiochis, Pers- Roma savaşında Romalıların kazanması sonucu öldürülünce onları da Karakuş Anıt Mezarına annelerinin yanına gömdürmüş. O nedenle kadınlar mezar yeri olarak da anılıyor.

Tümülüsün çevresine 6 adet sütun yapılmış ancak günümüze 4 tanesi ulaşabilmiş. Cendere Köprüsü yapılırken, XVI. Roma lejyonu tarafından burada bulunan büyük taşlar köprü inşaatında kullanılmak üzere götürülmüş.

Kommagene devleti Roma İmparatorluğunca ilhak edilince, birçok yerin tahrip edilmesinden Karakuş Tümülüsü de nasibini almış. Orijinalinde surlarla çevrili olan Karakuş tepesindeki tonlarca ağırlıktaki taşlar Cendere Köprüsü inşaatında kullanılmış. Tümülüsün mezar odaları da XVI. Roma lejyonu askerleri tarafından tahrip edilmiş.

Karakuş Tümülüsü giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde bu tarihi alanı gezebilirsiniz.

Tümülüsü yol tarifi burada.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir